Същност и видове на неволното изпускане

shutterstock_306461936Ако чувствате парене при уриниране, не успявате да задържите винаги урината преди да стигнете до тоалетната, изпускате урина при емоционално състояние или обикновено действие, то сте се сблъскали с инконтиненцията.

Съществуват няколко термина, които биват използвани като нейни синоними – изпускане на урина, чувствителен или свръхактивен мехур. Всички те донякъде идентифицират същността на инконтиненцията. Като точно определение ще приемем, че инконтиненцията е невъзможността да се контролира отделянето на урина.  

В медицината се разграничават няколко типа неволно изпускане, като всеки притежава различни характеристики. Прочитайки изложените по-долу групи от симптоми, ще може лесно да определите от кой вид страдате вие или вашият близък.

  • Изпускате урина по време на кашляне, кихане, смях или вдигане на тежести

В такъв случай страдате от стресова инконтиненция или стрес-инконтиненция. Този тип се среща по-често при жените, докато при мъжете се наблюдава след претърпяна операция на простата. При извършване на физическо действие натоварването върху мускулите, подкрепящи пикочния мехур, се увеличава. Ако те не са достатъчно еластични, не успяват да устоят на тежестта и съответно да задържат течността в уретрата.

  • Усещане за внезапни позиви за уриниране

При императивната (спешна) инконтиненция изпускането се дължи на нетърпим позив за уриниране. Средно човек ходи по малка нужда между 4 и 8 пъти през деня. Ако усетите, че посещавате тоалетна по-често от нормалното за вас през деня и вечерно време, то това може да е индикатор за императивна инконтиненция. Мозъкът изпраща грешни сигнали, че пикочният мехур е пълен, а реално неговият капацитет не е запълнен. Богатият асортимент от санитарни продукти с марка TENA са дискретни и сигурни. Те позволяват да живеете активно и да забравите за влиянието на неконтролируемото изпускане върху вашия живот.

  • Смесени симптоми

При някои жени се наблюдават комбинация от симптомите на посочените по-горе два вида. Това съчетание е познато като смесена инконтиненция. Винаги има доминиращ признак, който трябва да бъде третиран приоритетно. След успешно излекуване, пациентът трябва да продължи със следващия най-изявен симптом.

  • Не стигате навреме до тоалетната

Функционалната инконтиненция затруднява достигането до тоалетната при малка нужда. Тя е причинена от някакъв вид физическо или психическо смущение. Използването на санитарни продукти при тази разновидност на заболяването би намалило значително стреса от незадържане на урина.

  • Умствена болест или увреждане на мозъка

Проявява се под формата на неконтролирано изпускане на урина поради нервно-рефлексен проблем или иначе казано комуникационният процес между мозъчния център (сфинктера) и уретрата е нарушен. Такъв дисбаланс е познат като неврологични нарушения на пикочния мехур – неврогенна инконтиненция. Тя се наблюдава като последица от Алцхаймер, Паркинсон, Спина бифида, множествена склероза или друго мозъчно увреждане.

Ако не сте успели да индентифицирате от каква инконтиненция страдате, запознавайки се с информацията по-горе, не се колебайте и потърсете незабавно специализирана помощ.