С любов и грижа от разстояние

shutterstock_279991346Времето, прекарано в грижи за любим човек със сигурност спомага за изграждането на здрава връзка помежду ви. В такъв момент успявате да изразите любовта и привързаността си един към друг по начин, който в друга ситуация едва ли би бил осъществим. Понякога се налага да бъдем разделени от близкия си, който има най-голяма нужда от нашето внимание и подкрепа. Грижата от разстояние може да бъде голямо предизвикателство, но има и своите хубави страни.

Не се тревожете, ако в даден момент изпитвате съмнение, имате притеснения или си задавате някои от следните въпроси – не сте единствени:

  • Дали моят близък не е забравил за часа при доктора?
  • Взима ли си лекарствата редовно?
  • Има ли всичко необходимо за предпазване от неволното изпускане на урина?
  • Чувства ли се добре?
  • Справя ли се сам с ежедневните задачи с хранене, преобличане и къпане?

За щастие със съвременните технологии и подготвените от нас съвети грижата от разстояние ще бъде не само мисия възможна, но и по-приятна за всички.

Поддържайте връзка с вашия роднина всеки ден по няколко пъти на ден. Кога за последно видяхте вашия близък наживо? Предполагаме, че винаги, когато имате възможност да пътувате. Предимството на модерните времена са новите технологии и всички опции за комуникация, които ни дават. Още повече, че вече те са достъпни за употреба дори и от по-възрастните хора – телефонно обаждане, видео разговор, чат. Изборът е изцяло ваш, но важното е да запазите топлината и хармонията в отношенията си, като демонстрирате съпричастност и подкрепа макар и от разстояние.

Подсигурете си кръг от хора, на които може да разчитате за помощ. Все пак километрите са си километри, затова е хубаво да имате близки хора, на които може да разчитате при нужда. Говорете с тях, че бихте искали да разчитате на тяхното съдействие, ако вашият роднина се нуждае от физическа помощ, например при посещението при лекаря, пазаруване и т.н.

Дръжте под ръка важната информация. Подгответе списък с най-важните контакти като роднини, приятели и съседи, които са в близост до вашия близък, информация за здравни заведения, лекуващи лекари и всички други необходими институции и хора, с които може да се наложи да направите връзка.

Изпращайте санитарни и помощни продукти. Периодично подготвяйте пакети с най-използваните от вашия роднина продукти – били те за предпазване от инконтиненция, поддръжка на личната хигиена и кожата, любими книги или друго. Така ще докажете още веднъж, че мислите за него и нито времето, нито разстоянието ще попречат на вашата връзка и близост.