Уринарната инконтиненция при жените

 Всяка четвърта жена страда от неконтролирано изпускане

shutterstock_276565730Жените са деликатни същества и държат на своя изящен външен вид и комфорт, които на свой ред им дават самочувствие. Но как една дама да се чувства сигурна в себе си, щом има чувствителен пикочен мехур? Защо това заболяване се среща по-често при нежния пол, отколкото при мъжете?

Благодарение на уринарната система тялото успява да изхвърля вредните токсини и непотребни вещества от кръвния поток. Преди да бъде изпусната урината от пикочния мехур, който прилича на мускулна торбичка, в него се съхранява количество до 500 мл. При наполовина пълен „резервоар” мозъкът изпраща сигнал до тялото, че е време за уриниране. Тазовите мускули се „грижат” за осъществяването на този процес в правилното време, т.е. те задържат уретрата затворена.

Стресовата инконтиненция е най-разпространена сред жените. Тя може да се прояви поради разнородни фактори: анатомични нарушения, бременност и менопауза, здравословни проблеми, прием на медикаменти.

Уринарното изпускане понякога се появява заради отпуснати тазови мускули. При загубата на тяхната еластичност може да има незадържане на урина при действия  като кихане, смях и кашляне. Мускулите обаче могат да възвърнат своята форма с физически упражнения.

Именно с радостите от майчинството може да се появи инконтиненцията или често уриниране заради преживените промени в тялото по време на бременност и раждане – физически и хормонални, тя се появява като нежелан страничен ефект. 

Без значение от годините жената може да се сблъска с това заболяване и на друг важен етап от нейния житейски път – при навлизане в менопаузата. Организмът отново се сблъсква с бурен коктейл от разбъркани хормони, като рязко намалява количеството естроген, което указва влияние върху възможността за задържане на урина.

Началото на инконтиненцията се поставя и вследствие на други заболявания. „Виновник” за проблема с урината е наднорменото тегло. То със своята тежест спомага за отпускането на мускулната тъкан. Неправилното задържане се появява в комбинация  с болестите  Паркинсон, Алцхаймер, множествена склероза или в следствие на мозъчно увреждане. При тях комуникацията между мозъка и мускулите е нарушена.

Понякога приемането на определени медикаменти също кара дамите да посещават тоалетната повече от обичайното. Наскоро, ако сте сменили някакво лекарство и забелязвате подобни смущения, е препоръчително да се консултирате с вашия лекар.