Как да се грижим за дете с инконтиненция

shutterstock_176621828Ако сте родител на дете или младеж с чувствителен пикочен мехур, то знаете колко притеснително и стресиращо действа инконтиненцията върху крехката му душевност. Най-важното нещо  в такъв момент е да бъдете там за него, когато има огромна нужда от подкрепа. Детето трябва да е напълно наясно, че няма от какво да се срамува, и не е виновно за случващото се. Препоръчваме ви да подсигурите правилната протекция и всичко необходимо за вътрешния му комфорт.

Бъдете търпеливи.

Знаем, че проблемът с подмокрянето изисква голяма доза нерви, но бъдете търпеливи. Повечето деца сами преодоляват неконтролираното уриниране с възрастта.

Говорете за състоянието им.

Обсъдете с малчугана колко често срещано е изпускането на урина при децата. “Изнесете” му кратък урок по биология как функционира уринарната система и защо се появяват нарушения в нея. Нека знае всички факти.

Не ограничавайте приема на течности.

Колкото и странно да звучи, намаляването на консумираните течности няма да помогне в борбата с нощното напикаване. От по-малкото пиене урината става концентрирана и дразни мехура, вследствие на което желанието за ходене по малка нужда се увеличава.

Уведомете учителите за здравословното състояние на детето.

Така ще гарантирате безпроблемното посещаване на тоалетната във всеки един момент, т.е. няма да се налага детето да задържа урината или да изпада в неприятни ситуации като публично подмокряне. Друга добра идея е да подготвите резервен чифт бельо и санитарни продукти, които да сложите в чантата на детето в случай на инцидент.

Споделете, ако вие или ваш близък сте имали инконтиненция.

Подобна новина ще направи връзката с детето по-силна и ще му даде допълнителна увереност, защото и друг близък е преминал по този път. И то успешно!

Нека заболяването не предопределя бъдещето.

Уверете вашето дете, че той/тя може да стане всякакъв – артист, писател, шофьор, спортист, дори космонавт. Нищо не зависи от инконтиненцията.