Деликатната кожа при възрастните

shutterstock_263818772Кожата става по-уязвима с напредването на възрастта. При възрастните хора тя е по-податлива на кожни раздразнения и заболявания, затова трябва да бъде редовно освежавана и поддържана нейната еластичност. Подготвили сме ви основни съвети как да се грижите за този деликатен орган, така че да подсигурите неговата здравина за по-дълго време.

За съжаление твърдението “старост – нерадост” важи с пълна сила и за влиянието на годините върху кожата, защото:

  • с времето тя зараства и се възстановява много по-бавно;
  • лесно се поддава на раздразнения, причиняващи сърбеж, болка,  дори инфекции;
  • става свръхчувствителна при чест контакт с урина или фекалии особено ако човекът страда от инконтиненция.

Освен възрастовия фактор негативно може да се отрази и честата употреба на сапун и вода заради съдържащата се в сапуна почистваща съставка – повърхностно активно вещество. Останало върху кожата ПАВ може да предизвика раздразнения.

От друга страна за радост на възрастните хора и грижещите се за тях, превенцията е ключът към запазването на здравата кожа. С правилните предпазни мерки няма да имате никакви кожни проблеми. За да поддържате чистотата на възрастната кожа, използвайте топла, а не гореща вода. Вместо сапун е препоръчителна употребата на течни миещи препарати, които са с по-нежна консистенция, следователно и по-щадящи. След баня или вана подсушавайте възрастния с мека, пухкава кърпа.

Задължително е след всяко измиване кожата да бъде освежена чрез специализирана козметика. Най-добре е да се доверите на кремове и мазила без парабени и парфюм в състава им, защото те са подходящи за деликатната кожа при възрастните. Цялата серия TENA Skin Care е създадена с мисъл и грижа за деликатната кожа на възрастните, защото съчетава продукти за измиване и поддръжка.

Не на последно място бъдете винаги нащрек и преглеждайте внимателно кожата на пациента си (вашия близък) за съмнителни петна или образувания, които биха били индикация за болест. В случай че откриете нещо подозрително, веднага потърсете медицинска помощ.

Не забравяйте, че на определени години освен кожата и възрастните стават като цяло деликатни, защото не чувстват тази независимост, която са имали като млади. В тази връзка трябва да се погрижите за физическия им и душевен комфорт чрез пълноценни грижи и емоционална подкрепа.