Въпрос на деня: От каква инконтиненция страда моя близък?

shutterstock_126261680Инконтиненцията при нашия близък може да се прояви под различни форми, предизвикана от разнообразни фактори. Правилното третиране и осигуряване на най-добрите грижи за болния зависят  от точната подготовка и запознаване със същността на заболяването и причините за неговото появяване.

В статията ни “Същност и видове на неволното изпускане”  може да прочетете за най-често срещаните видове слабост на пикочния мехур, които са:

  • стресова инконтиненция;

  • императивна или спешна инконтиненция;

  • смесена инконтиненция;

  • функционална инконтиненция;

  • неврогенна инконтиненция.

Освен тях съществуват още няколко вида – преливна, постоянна и нощна инконтиненция. Макар и да не са толкова разпространени, хората страдат от тях. По тази причина ще им обърнем повече внимание.

Преливната инконтиненция е отделяне на урина след вече приключило уриниране. Тя засяга предимно мъжете, тъй като при тях пикочният канал е по-дълъг. Когато ходят по малка нужда, мъжете, страдащи от този тип изпускане, не изпразват до край уретрата. В нея се задържа малко количество пикочна течност, която се изпуска последващо. Неконтролираното изпускане на урина възниква от проблемна простата, аномалия на уретрата или неврологично нарушение.

Постоянната инконтиненция е непрестанно отделяне на урина. Тя обикновено произлиза преди всичко от неправилни съединения на пикочната система. Неконтролираното отделяне на урина по време на сън е известно като “нощно напикаване” или нощна енуреза. То се наблюдава основно при деца в ранна възраст около 4-5 години, но и при възрастни. За големите хора причинител за намокрянето по време на сън е заболяване на пикочния мехур и пикочните пътища.

Последният вид инконтиненция, който ще разгледаме, не е свързан с чувствителен пикочен мехур или с уринарната система. Става въпрос за фекалната инконтиненция, когато не може да се контролира движението на фекалиите и те изтичат от правото черво. Някои от причините за неконтролиране на правото черво са диapия, зaпeк и бoлки в мycкyлитe или yвpeждaнe нa нepвитe. Поговорете с лекар как да третирате заболяването.

Опознавайки всички видове инконтиненция, вече знаете как може да направите живота на вашите близки по-приятен и независим от неволното изпускане. В случай че никой от посочените типове не отговаря на симптомите на болния, потърсете експертно мнение.