Въпроси, на които медицинските експерти отговарят

shutterstock_88515772

Търсите полезна и достоверна информация, свързана с инконтиненцията? Искате да получите експертен съвет? Нашият екип обсъди едни от най-често срещаните и важни въпроси, на които медицинските експерти отговарят.

  • След хистеректомията, т.н. оперативно отстраняване на матката винаги ли се появява слабост в пикочния мехур?

При някои жени, претърпяли хистеректомия, се наблюдава неконтролирано изпускане на урина, но не е задължително да се появи при всички. Причината за възникване на инконтиненцията е, че матката стои над пикочния мехур, което осигурява неговата по-голяма стабилност. Следователно след премахването на матката той губи част от своята “опора”.

  • Наскоро преминах хистеректомия и операция на уринарната система. Това често срещано състояние ли е и колко дълго би продължило?

Обикновено бързо след подобни оперативни намеси се възстановява контрола върху уринирането.

  • Какво може да бъде предписано за контролиране на свръх активен пикочен мехур?

Подобна ситуация може да бъде предизвикана от редица причини: прекален прием на кофеин, не достатъчна консумация на течности, спадане нивата на естроген в тялото заради настъпване на менопауза и други. Ако редовно приемате кафе, чай и газирани напитки, би било добре да редуцирате количеството. В случай че пиете по-малко вода например с цел да минимизирате отделянето на урина, то стратегията ви е грешна. Дехидратацията на организма превръща урината в по-концентрирана и “дразни” уринарната система, вследствие на което ходенията по малка нужда се увеличават. Приемайте достатъчно течности, но ги избягвайте до три часа преди лягане.

  • Поради неврологично нарушение в гърба ми имам проблем с неврогенна инконтиненция. Нямам никаква чувствителност в пикочния мехур, усещам го единствено, когато е вече препълнен. Урологът ми иска да премина изследвания и кръвни тестове.

Ще е необходимо да преминете уродинамично изследване, което да установи как е пикочният ви мехур. Тъй като не сме запознати в детайли с вашия случай, не можем да кажем каква е причината за появата на неконтролирано уриниране. Имайки предвид обаче проблемът с гърба ви, то по всяка вероятност здравословното ви състояние е необратимо и ще се наложи използването на катетър няколко пъти дневно.

  • Случвало ми се е да имам петна от урина няколко пъти в месеца. Не е постоянно, понякога само веднъж месечно, но искам да знам защо се появява?

Понякога преди и след месечен цикъл е възможно неволното подмокряне, което се дължи на натиска, указан от изтичането на кръвта.

Повече отговори и полезни съвети за инконтиненцията може да намерите в нашия блог. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате нужда от допълнителни разяснения или консултация за подходящите за вас TENA продукти.