С грижа за близките ни

shutterstock_126288017Когато някой наш близък е болен, ние се стараем да отделим максимално много време в грижи за него. Когато обичан от нас човек е на легло, той разчита изцяло на нас, защото без помощ не може да извършат елементарни дейности като хранене, поддържане на ежедневна хигиена, да се преоблече и да посещава регулярно тоалетната.

  • Важно е да действате винаги заедно

При условие че от скоро вашият близък е частично или напълно неподвижен, тепърва предстои нагаждане на вашето и неговото ежедневие. Стресът от грижата за болен на легло и за двете страни е голям, но говорете. Споделяйте идеи и тревоги, така ще улесните взаимно процеса по нагаждане и скоро ще имате една работеща за двете страни рутина.

  • Осигурете добра санитарна защита против изпускане на урина

Правилно подбраните продукти за предпазване от инконтиненция ще запазят дрехите на болния чисти от урина, ще неутрализират лошата миризма и ще помогнат за неговия комфорт. В зависимост от състоянието на залежалия се може да изберете най-уместния продукт. TENA предлагат богат асортимент от пелени TENA Slip и еднократни гащи TENA Pants за възрастни – както за мъже, така и за жени.

  • Реорганизирайте пространството

За да може максимално лесно да се придвижвате около обгрижвания от вас или да достигнете с него до банята и тоалетната, подредете пространството около вас според нуждите си.

  • Преобличане и хигиена

Почистването и преобличането на вашия близък трябва да се случва бързо и лесно. Използвайте специализирани продукти за почистване, заменете обикновената тоалетна хартия с мокри кърпи и изберете дрехи, които могат да се отварят странично.

  • Поддържане на кожата

Кожата е много чувствителна, особено при залежаване. Затова тя изисква редовно освежаване и поддръжка. Урината е агресивна към кожата, така че с употребата на санитарни продукти, ще осигурите нейната защита, независимо колко нежна е тя.

  • Приемът на течности е задължителен

Не ограничавайте приеманото количество течности от човека, за когото се грижите независимо дали това е неговата воля. Консумацията на напитки трябва да се регулира от естествената му жажда. Повече по темата може да прочетете тук: „Как да се справя с инконтиненцията“.

  • Потърсете помощ

Не сте уверени, че се грижите добре за вашия близък? Имате въпроси, но не знаете към кого да се обърнете? Не се притеснявайте да потърсите съветите на специалист.