Здравословното хранене срещу неволното изпускане

shutterstock_411154564Всеки от нас, може би, е чувал за полезността на фибрите спрямо храносмилателната и отделителната система. Благодарение на редовния прием на храни, богати на фибри, може да поддържаме баланса в организма си. По-интересният факт обаче е, че фибрите облекчават симптомите на инконтиненцията. Звучи странно, нали? Но това е истината. Добавете повече фибри към диетата си и ще намалите проблемите със запека, следователно ще отшумят и част от тези с неволното изпускане. По-малкото натоварване в стомаха означава и по-малък натиск върху пикочния мехур.

Сред богатите на фибри храни са пълнозърнестите храни, овесеното брашно, тиквичките, кафявият ориз, краставиците, доматите, сините сливи, смокините и т.н. Не само може да добавите фибрите в по-голяма част от дневното си меню, а също така е желателно да премахнете някои храни:

  • С високо съдържание на киселини: лимони, грейпфрути, портокали;
  • Много люти: чили и уасаби;
  • Изкуствени подсладители: аспартам, захарин, които се срещат често в напитките и храните;
  • Шоколад и шоколадови изделия: съжаляваме, шоколадохолици, в тези сладки изкушения има кофеин;
  • Прекалено солени: чипс, ядки и други. Заради солта в тялото се задържа по-голямо количество течности, които е нужно да бъдат изхвърлени в определен момент.

Ако забелязвате, че симптомите на инконтиненцията се изострят в определени моменти, но не сте наясно от какво, започнете дневник за нея. В него ще вписвате три основни показателя: какво сте яли и пили през деня, както и колко често сте посещавали тоалетната по малка нужда. Другият вариант е на принципа на елиминацията. Опитайте да премахнете един вид храна от храненията си, например портокалите. В случай че има подобрение в състоянието ви, отбележете го в дневника си, след което опитвайте в малки количества, докато не се възвърне старата симптоматика. Шансът да се наслаждавате на определени храни, макар и в малки количества, звучи по-примамливо от тоталното им зачеркване.

Хапвайте умерено и по възможност здравословни храни, защото в крайна сметка правилното хранене играе важна роля в това да се чувстваме добре. Опитайте да намалите посещенията до тоалетната с физически упражнения  и неутрализирайте притеснението от нежелано подмокряне с нашите продукти.