Упражнения за таза – съвети

Появата на проблем в уринарната система може да се дължи на различни причини, сред които нарушена комуникация между мозъка и нервите в тялото или нееластични мускули. След като вече сте наясно от какъв тип инконтиненция страдате вие или вашия близък, има няколко малки трика, помагащи за контрола върху неволното изпускане. В тази статия ще обърнем по-специално внимание на физическите тренировки, които ще подобрят гъвкавостта и формата на тазовите мускули.

shutterstock_453928015

Кога да започна?

Преди да започнете с каквито и да е било тренировки, трябва да сте информирани кои мускули точно имат нужда от физическо натоварване. Най-лесно може да ги разпознаете, докато сте по малка нужда. По време на отделяне на урина задръжте за няколко секунди течността. При стягането ще усетите мускулната група, отговаряща за задържането и отделянето й. В случай че не успявате при няколко опита, се консултирайте с лекар. Веднага, щом индентифицирате правилните тазови мускули, сте готови да започнете: между 30 – 40 повторения в серия няколко пъти през деня.

Как правилно да изпълнявам упражненията?

Първоначално започнете с по десет повторения, като всяко от тях нека да има продължителност една или две секунди и постепенно увеличете на десет. Упражнявайте се колкото се може по-често, променяйки трайността на задържане и броя стягания.

След колко време ще има видим резултат?

Промяна ще забележите от два до четири месеца усилени тренировки. Физиотерапевтите препоръчват минимум 6 месеца интензивно натоварване, за да овладеете инконтиненцията. Ние, от TENA, ви препоръчваме след достигане на желаните резултати да редуцирате честотата, но не да прекъснете напълно упражненията.

Желаем ви успех, воля и търпение!