Мъжката инконтиненция – кога и защо се появява

shutterstock_316275212Казват, че мъжете са в разцвета си след навършване на 40 години. Но заедно със своите позитиви, този етап има и своите не толкова приятни страни. Един такъв негатив е появата на инконтиненция. Проучване, направено през 2012 години от SCA в шест страни сред мъжете над 40-годишна възраст, доказва, че всеки един от четирима мъже изпуска неволно урина. Най-добрият начин за преодоляване на този проблем е чрез правилното лечение на заболяването. Но преди това е препоръчително да се информираме за причините, водещи до него.

ПРИЧИНИ

Правилната работа на уринарната система  зависи от пълния синхрон между работата на нервите и мускулите в тялото. Така урината се задържа в пикочния мехур до момента, когато трябва да бъде изпусната. Нервите изпращат сигнал до мозъка за извършването на този процес.

Причините за поява на изпускане при мъжете могат да бъдат разделени в две основни групи заради увреждане на мозъка и заболяване на простата. Най-често мъжете се сблъскват със стресова и императивна форма на инконтиненция, но пациентът може да страда от няколко вида едновременно.

Всяко нарушение или неврологичен проблем може да доведе до неволно изпускане на урина, т.е. да “благоприятства” появата на стрес-инконтиненция. Въпреки че масово уринарните проблеми при мъжете започват над 40 години, след боледуване от диабет, инсулт, множествена склероза и усложнения в гръбначния стълб, се създава предпоставка за поява на този тип неконтролирано уриниране и при по-млади момчета.

Императивната или спешна инконтиненция се обуславя от дисфункция на мускулите в областта на таза. Най-често възниква в резултат на заболявания на простатната жлеза и уретрата, както и след операция около сфинктера на пикочния канал.

КАКВО ДА НАПРАВЯ? 

Има различни методи за подобряване на контрола върху пикочния мехур. Посещаването на уролог, който да установи от какъв тип инконтиненция страдате, правенето на упражнения за таза и въвеждане на режим на хранене са един добър старт. Не забравяйте, че инконтиненцията е често срещано заболяване при мъжете и вие не сте сами. Не се страхувайте да говорите открито и да потърсите помощ от вашите близки и приятели. Повече съвети за преодоляване на неконтролираното уринира ще намерите в “Как да се справя с инконтиненцията“.