Обадете се: + 359 89 5532120 | Пишете ни: shop@naturum.bg

Жени

Видове инконтиненция

Можете по-добре да се справите с инконтиненцията ако първо определите вида ѝ.

produkti

Има три основни вида инконтиненция

Чувствителен пикочен мехур, изпускане на урина, слабост на пикочния мехур. Има много начини да опишем инконтиненцията. Независимо, че всички тези начини водят до един краен резултат, а именно неволно изпускане на урина, описанието има своето преимущество когато става въпрос за разбиране на трите основни вида инконтиненция при жените: спешна, стресова и инконтиненция от смесен тип.

Спешна или неотложна инконтиненция при жените

Отговорите на следните въпроси, ще ви помогнат да разберете дали страдате от Спешна(неотложна) инконтиненция:

  • Смятате ли, че влизайки във всяка нова сграда, първо търсите къде се намира най – близката тоалетна?
  • Имате ли постоянно желание за уриниране, макар че току-що сте посетили тоалетната?
  • Събуждате ли се няколко пъти всяка нощ, за да отидете до тоалетната?

Често срещаното и винаги внезапно желание за уриниране, което може да доведе до неволно изтичане на урина, се нарича спешна или неотложна инконтиненция. Често се нарича и активен пикочен мехур. Понякога точната причина за този тип слабост на пикочния мехур не е известна, но се смята, че рецепторите в мускула на пикочния мехур изпращат неправилни сигнали към мозъка, което показва, че пикочният мехур е пълен.

Съществуват редица неща, които могат да повлияят на инконтиненцията, например пиене на твърде много или твърде малко течности, инфекция на пикочните пътища, запек и медикаменти.

За да се справите със спешната или неотложната инконтиненция, можете да опитате:

  • Да пиете повече или по-малко течности, отколкото обикновено.
  • Да избягвате кафе, черен чай и енергийни напитки, които могат да раздразнят пикочния мехур

Стрес инконтиненция

Отговорите на следните въпроси, ще ви помогнат да разберете дали страдате от Спешна(неотложна) инконтиненция:

  • Намалявате ли смеха си заради неочаквано изтичане на урина?
  • Случва ли се да усетите неволно изтичане на урина при кашлица, кихане, скачане или повдигане на тежести?

Ако отговорите на въпросите са положителни – това означава, че страдате от Стрес инконтиненция, която е най-често срещаният тип инконтиненция при жените.

Стресовата инконтиненция при жените се случва, когато мускулите на тазовото дъно, които поддържат пикочния мехур, са отслабени. Ако се смеем, скочим, кашляме или повдигнем нещо тежко, това увеличава натиска върху пикочния мехур, а мускулите на тазовото дъно не са достатъчно еластични, за да запазят цялото количество урина и обикновено се изпускат само малки количества.

Можете да се справите с проблема или значително да намалите неволното изтичане на урина, чрез специални упражнения за трениране на мускулите на тазовото дъно.

Инконтиненция от смесен тип

За Смесена инконтиненция  можем да говорим, когато са налице симптоми двата вида инконтиненция – Спешна и Стрес инконтиненция.

Възможно е също така някои напитки, медикаменти или инфекция на уринарните пътища да предизвикат временни проблеми със задържането на урина. Такива са например алкохола, кофеин-съдържащите и газираните напитки, приема на голямо количество вода. Дехидратацията също може да предизвика такива симптоми, тъй като води до отделянето на концентрирана урина – дразнител за пикочния мехур. Успокоителни, антидепресанти, диуретици, миорелаксанти и други медикаменти могат да бъдат причина за неволно изпускане. Циститът също дразни лигавицата на пикочния мехур и освен до често уриниране и парене, може да доведе до незадържане.
Укрепването на тазовото дъно е най-доброто нещо, което можете да направите, за да намалите риска от всякакъв вид инконтиненция. Само пет минути на ден може да направи огромна разлика и значително да намали риска от неволното изтичане на урина.

Повечето жени се справяте със симптомите на неотложна инконтиненция с урологични подложки за жени  или бельо за еднократна употреба.

В TENA ние прекарахме години на изследвания и разработки, за да създадем продукти, с които да се чувствате уверени и сигурни. Уникалната ни техника бързо разпределя урината от повърхността в ядрото и ви гарантира мигновена защита.
produkti

Back to Top