Обадете се: + 359 89 5532120 | Пишете ни: shop@naturum.bg

За професионалисти

 


produkti

Знанието е доверие

Инконтиненцията може да бъде чувствителна тема за разговор. И все пак, познаването на фактите за инконтиненция може да помогне за премахването на стигмата. Щастливи сме да споделим нашите знания за това как най-добре да подкрепим всеки засегнат човек.

За инконтиненция

Инконтиненцията може да се отнася както за инконтиненция на урина, така и за фекална инконтиненция. Причината за уринарна инконтиненция може да се различава в зависимост от това дали засегнатото лице е мъж, жена, възрастен човек или дете.

Какво е инконтиненция?

Уринарната инконтиненция е неволно изтичане на урина. Степента на неволно изтичане на урина варира при отделните индивиди, които са инконтиненти. При всяко специфично обстоятелство инконтиненцията на урина може да бъде допълнително диагностицирана въз основа на релевантни фактори като тип на инконтиненцията, честота и тежест. Фекалната инконтиненция, известна също като инконтиненция на червата, е състояние, използвано за описване на неволна загуба на твърди или течни изпражнения.

Различни видове инконтиненция на урина

Стресовата уринарна инконтиненция е неволно изтичане на урина поради повишено налягане. Това налягане може да възникне от физическо натоварване или действия като кашлица, кихане или смях. Стресовата инконтиненция на урината обикновено включва само малки количества урина, но това зависи от това колко е пълен пикочния мехур и колко високо е налягането при появата на коремното налягане.
Стресовата уринарна инконтиненция обикновено е свързана с отслабени мускули на тазовото дъно. Това означава, че важната опора около уретрата и пикочния мехур не функционира така, както би трябвало, което води до изтичане на урина, когато има повишено налягане.
Това е най-често срещаният тип уринарна инконтиненция при жените и има няколко причини за това. Жените имат по-къса уретра и по-слабо тазово дъно от мъжете. Бременността и раждането също са рисков фактор, заедно с наследствеността. Уретрата поддържа структури, мускулите и съединителната тъкан, дегенерират с възрастта, което води до отслабване на пикочния мехур.

Има фактори, които могат да влошат това състояние поради факта, че те причиняват повишено налягане в корема. Запек, затлъстяване и хронична кашлица при астма или ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) са други примери за фактори, които причиняват този вид абдоминално налягане.

При мъжете хирургията на простатата може да бъде причина за неволното изтичане на урина. Тренировката на мускулите на тазовото дъно може да предотврати и често да излекува стресовата уринарна инконтиненция.

Спешна уринарната инконтиненция

Спешната  уринарна инконтиненция е неволно изтичане на урина, придружено с незабавната нужда от спешното уриниране, което е трудно да се отложи. Поривът може да бъде много внезапно. Спешната уринарна инконтиненция идва в различни симптоматични форми и нива. Например, това може да доведе до малки чести загуби между уриниране или пълно изпразване на пикочния мехур.

Индивидите могат да установят, че честотата на уринирането се увеличава, така че те трябва да посещават тоалетната повече от обичайните 4-8 пъти на ден. Това може да включва един или повече пъти на нощ, също известен като ноктурия. В някои случаи обучението на пикочния мехур може да ви помогне да уринирате по-рядко. Обучението на пикочния мехур също може да ви помогне да избегнете уриниране през нощта.

Спешната уринарна инконтиненция може да бъде причинена от много различни причини. Например, това може да се случи, ако има стеснение на изхода на пикочния мехур, като увеличена простата или запек. Другите примери са наличието на инфекция на пикочните пътища или просто пиене на прекалено много вода. Важно е да получите правилна диагноза, независимо от вида на инконтиненцията на урина, с която се занимавате, за да можете да получите правилното лечение.

Смесена уринарна инконтиненция

Смесената уринарна инконтиненция е комбинация от стресова уринарна инконтиненция и спешна уринарната инконтиненция. Този вид инконтиненция споделя симптомите на неволно изтичане на урина, свързани както със спешност, така и с усилие от кихане и кашлица например.

Преливна уринарна инконтиненция

Преливна уринарна инконтиненция се появява, когато пикочният мехур не може да се изпразни напълно и постепенно се напълва с остатъчна урина. Това се случва най-вече с увеличена простата, която причинява обструкция на изхода на пикочния мехур. Обструкцията предотвратява напълно изпразването на пикочния мехур и причинява задръжка на урината. Пикочният мехур е силно раздут от урината и затварящият механизъм не може да устои на налягането, което причинява течове.

Друга обща причина е слабият и свръхразширен мускул на пикочния мехур, който не може да се свие. Това на свой ред може да бъде причинено от фактори като диабетна сензорна невропатия, дискова херния или спинална стеноза.

Чести симптоми при преливна уринарна инконтиненция са дрибъли, свръхактивен пикочен мехур и пикочен мехур с ниска еластичност. Болката не винаги може да бъде налична, но количеството на урината трябва да бъде значително повече от нормалния капацитет на пикочния мехур, който е 300-600 ml.

Рисковите фактори включват някои видове лекарства, доброкачествено разширение на простатата, пролапс и увреждане на нервите.

Неврологично нарушение на пикочния мехур

Няколко мускули и нерви работят заедно, за да се даде възможност за уриниране и ефективен контрол на изпразването на пикочния мехур. Увреждане на мозъка, гръбначния мозък или нервите в резултат на травма или заболяване може да повлияе на начина, по който комуникират мозъкът и пикочния мехур. Това води до невъзможност да се контролира пикочния мехур и в резултат на това напълно да се изпразни. Следователно инконтиненцията на урина може да се появи при заболявания като инсулт, деменция и множествена склероза или болест на Паркинсон.

Пост-уриниране

Постепенното уриниране е неволна загуба на урина веднага след като приключи урината, обикновено след напускане на тоалетната при мъжете или след издигане от тоалетната при жените. Това се случва, ако в уретрата остане урина след уриниране. Проблемът е по-често срещан при мъжете, но може да засегне и жените, които имат лоша мускулна подкрепа за уретрата.

Функционална уринарна инконтиненция

Това е невъзможност да се достигне до тоалетната навреме, причинена например от неподвижност, екологични бариери, нарушено когнитивно състояние и др. Факторите, които биха могли да направят трудно достигането до тоалетната навреме, могат да бъдат намалена подвижност, нарушено зрение, неразбиране как да стигнете до тоалетната или да не могат да свалят дрехите си достатъчно бързо преди уриниране. Важно е да имаме индивидуален и цялостен подход към решенията. Това означава да се мисли за всичко и всякакви допринасящи фактори, независимо дали те са пряко свързани с лицето или с околната среда.


Инконтиненция на червата (Фекална инконтиненция)

Ключ за управление и предотвратяване на инконтиненция на червата.

Симптоми и последствия
Чревната инконтиненция, наричана още фекална инконтиненция или анален теч, е опустошителна за индивидите и може да има социален и психологически ефект. Има много причини, поради които се наблюдава инконтиненция на червата и причината може да има редица фактори. Разработване на кога и как може да помогне да се ограничат причините и да се даде възможност за план за въздействие за превенция и управление играе ключова роля.

Защо се случва това?
Фекалната инконтиненция често е резултат от основен медицински проблем или състояние, което причинява диария, запек или отслабване на мускула, който контролира отварянето и затварянето на ануса. Той е свързан и с дългосрочни състояния като диабет, множествена склероза и деменция. Когнитивното увреждане също е риск, тъй като може да затрудни човек да си спомни пътя до тоалетната или да признае необходимостта да отиде до тоалетната.

Идентифициране на социални и хигиенни проблеми
Ранното откриване на проблема позволява бърза намеса. Навиците за елиминиране на чревната инконтиненция са много личен въпрос и на много хора им е трудно да говорят. Значителни са социалните и хигиенните проблеми, пред които са изправени хората с фекална инконтиненция. Тревогите и притесненията, свързани с изтичането и миризмата, могат да ги накарат да се изолират от социалните ситуации.
Фекална инконтиненция при хора, за които полагате грижи
Инконтиненцията може да бъде изключително тревожен опит за пребиваващите. Те могат да се почувстват смутени, разочаровани и дори ядосани на себе си. В крайна сметка инконтиненцията се възприема като загуба на контрол – ние сме обучени да знаем и разпознаваме кога трябва да посетим банята още от най-ранна възраст – така че е напълно нормално и разбираемо да усещате всички тези емоции.

Помогнете за подобряване на качеството на живот на хората, за които полагате грижи
 Правилното лечение може да помогне на персонала да се грижи по-добре и да планира времето си, да избягва ситуацията с неволната фекална инконтиненция, непланираното измиване на хората, страдащи от това, да намали прането дразненето на кожата.

Може ли да се предотврати интензивността на фекалната инконтиненция?
Има няколко прости неща, които могат да бъдат направени за предотвратяване на фекална инконтиненция. Важно е да се знае каква е причината за инконтиненция на червата, за да знаете най-добрите възможности за лечение. Промяна на режима на хранене, приемане на достатъчно течности. Да бъдеш физически активен и да практикуваш добри тоалетни и хранителни навици са някои примери.

Дехидратацията може да предизвика запек и / или дразнене на пикочния мехур

Уверете се, че хората за които се грижите пият достатъчно течност през деня.
Дали хората, за които се грижите пият достатъчно течност? Добре хидратираната урина ще бъде бледо жълта. Малки количества и тъмна урина могат да бъдат индикация, че недостатъчно количество течности са били приемани.
Какво представлява планът за справяне с фекалната инконтиненция?
Трябва да се състави индивидуализиран план за грижа за лечение и предотвратяване на проблемите с червата. Трябва да съберете информация и да направите оценка, за да откриете рискове за проблеми с червата. Неща, които трябва да се вземат предвид, когато правите оценка:

 • Способност за посещаване на тоалетна, състояние на човека и подвижност
 • Консистенцията на изпражненията
 • Диета и навици за приемане на течности
 • Нужди от грижа за кожата
 • Лекарства, които могат да имат странични ефекти върху червата
 • Други фактори, които биха могли да повлияят на навиците на червата

Поддържането на здравето на кожата може да бъде предизвикателство.
Добрата грижа за кожата е от съществено значение, когато има висока интензивност на фекална инконтиненция.
Фекалната инконтиненция може да причии възпаление на повърхността на кожата, което води до зачервяване, болка и сърбеж и понякога подуване и / или мехури, сухота, лющене или сърбеж. Това увреждане оставя кожата уязвима от инфекция.
Добрата хигиенна процедура, предназначена за крехката възрастна кожа, може да помогне за предотвратяване на дразнене и инфекция на кожата. Уверете се, че кожата не се излага повече от необходимото на фекалиите. При възникване на произшествия е необходимо бързо отстраняване на фекалиите. След всеки епизод на инконтиненция, оптималната рутинна процедура помага за предотвратяване на появата на свързан с инконтиненция дерматит.

Практически съвети

 • Уверете се, че човекът, за когото се грижите ползва тоалетна, когато е необходимо.
 • Дръжте кожата чиста и суха. Винаги почиствайте добре, когато сменяте използваните хигиенни продукти.
 • Използвайте продукти, които не са без изплакване и крем TENA Wash, тъй като те са леко почистващи, възстановяват и защитават дори най-деликатната и крехка кожа.
 • Почиствайте кожата внимателно – не търкайте.
 • Използвайте продукти за инконтиненция с мека повърхност и дишащ материал.
 • Избягвайте сухите сърбящи участаци от кожата, третирайте ги с нежни движения, в противен случай рискувате да я увредите.

Значение на консумативите за инконтиненция

На хората, страдащи от фекално изтичане трябва да се предлагат продукти за инконтиненция, които им помагат да се чувстват сигурни и уверени. Уверете се, че кожата им не е изложена на повече от необходимото на изпражненията.
При избора на продукт за инконтиненция на червата е важно продуктът да се адаптира към индивидуалните предпочитания, различните видове дейности и към времето на употреба.
Човек с чести изтичания на фекалиите изисква редовна смяна на. В тези случаи индивидите обикновено могат да използват продукт с нисък абсорбционен капацитет, тъй като продуктът се променя често.
Човек с диария може да изисква продукт за инконтиненция, който покрива по-голяма площ от кожата и с по-висок абсорбционен капацитет, за да се избегнат изтичания.


Инфекции на пикочните пътища

Инфекция на пикочните пътища е често срещано и често болезнено състояние, което много хора, особено жените, изпитват през живота си. На тази страница ще проучим как тя може да бъде предотвратена и лекувана и как тя е свързана с инконтиненция.
Какво е инфекция на пикочните пътища?
ИПП се появяват, когато вредните микроби навлязат в долния или горния пикочен тракт.

В повечето случаи бактериите, които нахлуват в долните пикочни пътища, идват от нашите тела. Е. Coli, която обичайно живее в червата, е най-често срещаният тип, който причинява инфекции на урината. Той може да зарази пикочните пътища, когато уретрата е изложена на бактерии от фекалиите. Staphylococcus saprophyticus е друг вид бактерии, което е особено често срещано за причиняване на ИПП сред по-младите жени. Въпреки това понякога са отговорни и други бактерии.

Кои са най-честите симптоми за инфекция на пикочния мехур?

 • Болезнено или парещо усещане при уриниране
 • Често уриниране и постоянно желание за уриниране
 • Малки количества урина при всяко посещение в тоалетната
 • Следи от кръв в урината
 • Тъмна, мътна или силно миришеща урина.
 • Чувство на студ, но не обикновено с треска
 •  Внезапна уринарна инконтиненция

Разликата между долна и горна инфекция на ПП

Най-често срещаният тип ИПП е инфекция на долните пикочни пътища и се намира в уретрата и пикочния мехур. Такава инфекция на пикочния мехур се нарича цистит.

Ако бактериите имат висока вирулентност и не се лекуват, те могат да се разпространят през уретерите до един или и в двата бъбрека. Ако това се случи, симптомите ще се влошат значително с напр. болки в гърба, гадене и треска. Този тип инфекция се нарича горна ИПП или пиелонефрит и може потенциално да увреди бъбреците или дори да причини бъбречна недостатъчност. Понякога може да настъпи пиелонефрит, без да се започва с ИМП, но това не е толкова често. В някои случаи инфекцията в бъбреците може да се разпространи и в кръвния поток, причинявайки уросепсис, който изисква незабавно интензивно лечение.

Неясни симптоми на ИПП

Хората с нисък имуненитет и диабет, както и хора в напреднала възраст, особено тези с деменция, могат да имат много неясни и привидно несвързани симптоми на продължаващо ИПП, което затруднява разпознаването на инфекция. Симптомите могат да бъдат обща слабост на тяхното състояние, обърканост, гадене, замаяност, внезапна инконтиненция или по-голяма тежест на инконтиненция, например. Важно е да знаете какво е нормално за тези конкретни пациенти или хора, за които се грижите и да разпознавате промените. Точната диагноза е от съществено значение за изключване на други състояния, които могат да причинят неясни симптоми.

Важно е да се разпознаят най-ранните признаци на ИПТ за бърза диагностика и лечение, особено за немощни възрастни хора, които могат да проявят по-малко симптоми и да страдат по-силно. Това изисква наблюдателни и комуникативни умения от лицето, което полага грижи, или медицинската сестра.

Условия, които могат да бъдат объркани с ИПП

Асимптоматичната бактериурия, наричана още “приятелска” бактерия, в уринарния тракт е безвредно състояние, което не трябва да се лекува с антибиотици. Тези бактерии няма да покажат никакви симптоми с изключение на миризлива урина при някои хора. Това означава, че положителен тест за пръчици (нитрити и / или левкоцити) не доказва, че има продължаващо ИПТ, ако няма други симптоми.

Дехидратацията може да предизвика тъмна, мътна и миризлива урина. Така че, уверете се, че пациентите са правилно хидратирани.

Кой е изложен на риск?

ИПП може да засегне всяко лице на всяка възраст, но някои групи са изложени на по-голям риск.

Основната причина, поради която жените са по-податливи на получаване на ИПП, е свързана с женската анатомия. Уретрата е по-къса, отколкото при мъжа и също е близо до ануса, откъдето бактериите могат да нахлуят в пикочните пътища. При жените нивата на естрогенния хормон също намаляват с възрастта. Това може да причини стените на пикочните пътища да станат по-тънки и да се изсушат. Защитната лигавица, или лигавицата, също става по-малко кисела, което намалява способността му да се бори с инфекцията. Ето защо се препоръчва лечение с хормони на естроген, за да се предотвратят ИПП.

Друг пример за хора, изложени на риск от заразяване с ИПП, са възрастните хора, хората със захарен диабет, човек използващ вътрешен катетър.

Невъзможността да се изпразни правилно пикочния мехур може да повиши риска от ИПП, тъй като бактериите могат да растат в останалата урина. Някои от причините за остатъчната урина са запек, обструкция на изтичане, причинена от увеличена простата или пролапс, увреждане на гръбначния мозък и увреждане на нервите, което пречи на нормалната функция на пикочните пътища.

Връзката с инконтиненцията

Уринарната инконтиненция е по-често срещана в напреднала възраст и във връзка с други медицински състояния. Комбинацията от възрастови и различни здравни проблеми може също да допринесе за по-висок риск от ИПП. Някои примери включват невъзможност за напълно изпразване на пикочния мехур, намалени функции на имунната защита и хронични заболявания. Чревната инконтиненция е друг фактор, който увеличава риска от ИПП.
Превенция и добра хигиена
Най-важният метод за предотвратяване на ИПП е чрез правилни хигиенни процедури и грижи за перинела, освен индивидуалните тоалетни процедури, които улесняват пълното изпразване на пикочния мехур и червата.

Няколко съвета как да избегнете ИПП:

 • Следвайте ефективни хигиенни процедури и указания
 • Избършете отпред назад, когато използвате тоалетната, за да избегнете прехвърлянето на бактериите на червата към пикочните пътища
 • Отстранете замърсените продукти за инконтиненция отпред назад
 • Избягвайте използването на сапун в чувствителната генитална област, тъй като той може да предизвика дисбаланс и след това да предизвика дразнене.
 • Използвайте TENA крем за почистване, ако кожата е крехка, и TENA бариерен крем за защита
 • Изсушете кожата след почистване и смяна на продуктите за инконтиненция, тъй като бактериите растат по-добре във влажни зони
 • Уверете се, че са правилно хидратирани
 • Лечението с вагинален естроген често се препоръчва за предотвратяване на ИПП

Помощ свързана с често посещаване на тоалетната

В обстановката за полагане на грижи, помоща за честото използване на тоалетната може да помогне на хората, за които се грижите да избегнат ИПП. Това е особено важно за възрастни хора, които често имат проблеми с изпразването на пикочния си мехур, което означава, че бактериите не могат ефективно да промиват с урината.

Уверете се, че:

 • Хората, за които се прижите получават помощ, за да стигнат до тоалетната навреме
 • Избягвайте запек и осигурявате редовни движения на червата
 • Помогнете на хората, за които се грижите да седят в добра тоалетна поза, леко наклонени напред, с огънати колене и крака, почиващи на земята или на табуретка.
 • Понякога се изисква двойно и дори тройно изпускане, за да се изпразни напълно пикочния мехур. Това означава да се насърчи човекът, когато приключи, да се изправи и да седне отново няколко пъти. Това може да улесни отмяната на урината, която е останала след първият пътЛечение на ИПП

Пълна диагноза се прави от лекар. Те ще базират това на резултатите от тестовете на урината и върху симптомите на инфекцията. Ако е поставена диагноза горна или долна ИПП и е необходимо лечение, лекарят ще реши кой антибиотик да предпише и в каква доза.

Ако диагнозата е Асимптоматична бактериурия (АСБ), където единственият симптом е миризма на урина, не се изисква лечение в повечето случаи. Въпреки това има някои изключения като АСБ при деца или бременни жени и там, където има бактерии, произвеждащи карбамид (бактерии, образуващи камъни). В тези ситуации ще бъдат предписани  антибиотици.

Как могат да бъдат облекчени симптомите на продължаващите ИПП?

Консумацията на големи количества течности помага да се промият бактериите от пикочния мехур.
Нестероидните противовъзпалителни средства (NSAID *) могат да облекчат симптомите на ИПП като болка, треска и възпаление.
Нагревателна подложка, поставена върху долната част на гърба или стомаха, може да облекчи болката


 Дишащата технология TENA помага за поддържането на здравето на кожата

Нашите изследвания показват, че дишащата технология на продуктите за инконтиненция може да повиши качеството на живот и благосъстоянието, особено за възрастните хора. Технологията TENA® ConfioAir ™ спомага за здравето на кожата и е напълно дишаща. Ето как работи.

Как работи нашата дишаща технология

Здравето на кожата и грижите за инконтиненция са свързани. Ако въздухът вътре в продукт за инконтиненция стане твърде влажен, той може да доведе до триене, загуба на клетки и растеж на микроорганизми. Дишащата технология на нашите продукти преодолява това, като позволява на влажността да се изпари, като същевременно ефективно попива неволното изтичане на урина.

Проектиран със сърце за грижа за възрастните хора

Дишащите продукти са изключително важни при грижите за възрастните хора, тъй като тяхната кожа става по-тънка, по-крехка и отнема повече време, за да се лекува, когато се наложи. Хората в напреднала възраст често трябва да носят продукти за инконтиненция през целия ден, излагайки кожата си на по-голям риск от свръх хидратация.

Ето защо разработихме ConfioAir ™ Breathable Technology, за да помогнем на кожата да поддържа естествения си баланс. Памперсите за възрастни TENA Slip с ConfioAir ™ са не само дишащ продукт, но и спомагат за подобряване на здравето на кожата.

 

Как работи ConfioAir ™ Breathable Technology

Дишащата технолия ConfioAir ™ има супер абсорбираща сърцевина, покрита с материя, която не позволява на течността да излезне след като е попиюта в сърцевината. На обратната страна на продукта има микропорест лист, който позволява на парата да премине през нея, докато влагата е затворена вътре. Когато има теч, урината попива в продукта и се улавя от супер-абсорбента, където остава, дори при натиск при сядане.

Когато се носи продукт за инконтиненция, между кожата и продукта се създава микроклимат. Този микроклимат въздейства върху хидратацията на кожата. Ако въздухът не може да премине през продукта, кожата може да абсорбира твърде много течност и да стане крехка.

 


Нашата деликатна кожа

Нашата кожа става уязвима с възрастта. Това означава, че кожата на възрастните хора е по-предразположена към кожни проблеми, а необходимостта от правилна грижа за кожата се увеличава. Ние можем да ви помогнем да поддържате рутинни грижи, които насърчават здравата кожа.
Нестабилната, възрастна кожа заслужава специална грижа.

Кожата е жизненоважен орган, който служи за предпазване от нараняване и инфекция. Затова е много важно да се разберат няколко рискови фактора, за да се поддържа здрава кожа.
Възраст
Кожата на възрастните хора е изложена на особен риск, тъй като стареещата кожа:

 • Се лекува бавно и е склонна към триене и нацепване
 • Може да бъде податлива на разграждане, причинено от дразнене, сърбеж, инфекция или болка
 • Чувствителна е към прекомерна влага и продължителен контакт с урината и фекалиите

Сапун и вода

Честото почистване със сапун и вода също може да наруши целостта на кожата, намалявайки способността и да предотвратява инфекцията. Сапуните съдържат почистващи съставки, наречени повърхностноактивни вещества, които могат да причинят дразнене, ако останат върху кожата, дори след изплакване.

Инконтиненция

Кожата на лицата с инконтиненция е уязвима към различни заплахи, включително свързан с инконтиненция дерматит и язви от натиск.

 • Смята се, че свързаният с инконтиненция дерматит се появява при 7% до 11% от хората с инконтиненция
 • Уринарната инконтиненция увеличава честотата на рани при натиск повече от 5 пъти
 • Фекалната инконтиненция увеличава честотата на поява на рани при натиск повече от 20 пъти

Освен това раздразнението на кожата и появата на рани, произтичащи от инконтиненция, може да има значително въздействие върху физическото и психологическото благосъстояние на индивида.

TENA Грижа за кожата

Превенцията е от ключово значение

С грижа много от тези проблеми могат да бъдат предотвратени или минимизирани. Например, честотата на поява на рани, при използване на правилни продукти, може да бъде намалена с до 50%, като се следват подходящи грижи.

Добрата хигиенна процедура, специално предназначена за крехка кожа на възрастни хора, може да помогне за предотвратяване на дразнене и инфекция на кожата. Когато след всяка ситуация на инконтиненция, оптималната рутинна процедура помага за предотвратяване на появата на свързан с инконтиненция дерматит. Трябва да включва внимателно почистване, прилагане на овлажнител и използване на бариерен крем при необходимост.

В допълнение към клиничните ползи, добрата хигиена може да помогне на хората, страдащи от инконтинеция да се чувстват комфортно, освежени и здрави, както и да подкрепят тяхното самочувствие, независимост и цялостно качество на живот.
produkti

Back to Top