Обадете се: + 359 89 5532120 | Пишете ни: shop@naturum.bg

За любимите ни хора


produkti

Научете повече за инконтиненцията за да помогнете на Вашите любими хора да се справят със състоянието,  през което преминават

Може да сте забелязали, че любимият ви човек посещава тоалетната често.
Или се е случвало да се поднамокри.
Ако е така, те имат инконтиненция.

Въпреки, че това е табу тема, за която хората не искат да говорят, тъй като се притесняват от състоянието си, много от тях имат инконтиненция, особено в напреднала възраст.

Това е медицинско състояние, при което не може да се контролира напълно пикочния мехур.
Добрата новина е, че има неща, които можете да направите, за да помогнете на любимия човек да се справи със състоянието си, като запази самочувствието и навиците си.

Има няколко вида инконтиненция, всяка с различни симптоми и причини. Някои от тях са често срещани – например, уринарна инконтиненция, която засяга един на всеки трима души по света. Това може да се случи във всяка възраст.

Видове инконтиненция

Искате да дадете на любимия човек възможно най-добрата грижа. Така че ще е полезно да знаете кой специфичен тип инконтиненция имат. С тази информация ще можете по-добре да им предоставите правилните продукти за тяхното състояние и да им помогнете, което означава, да се чувстват комфортно и уверено.

По-долу са описани седем вида инконтиненция и техните различни причини и симптоми. Някои са уникални за жените, други са само за мъжете. Най-често срещаните типове са стресовата инконтиненция и спешната инконтиненция, като е възможно при някой хора да има комбинация и от двете.

Стрес инконтиненция

Стрес инконтиненция, това е най-често срещаният тип за жените. Около 10% от мъжката инконтиненция е от този вид. Често се случва, когато мускулите на тазовото дъно, които поддържат пикочния мехур отслабват. При смях или кашлица, натискът върху пикочния мехур се увеличава. Мускулите на тазовото дъно не са достатъчно еластични, за да запазят цялото количество урина. Така се получава неволно изпускане на урина – обикновено само малко количество, но в някои случаи може да е повече.

Стрес инконтиненцията е възможно да засегне жените по време на бременност, след раждане и след 40-годишна възраст. Това са моменти, когато мускулите на тазовото дъно не са толкова еластични. Жените могат да имат този тип на всяка възраст. Една на всеки три преживява слабост на пикочния мехур в някакъв момент от живота си. Често се случва с млади жени, когато спортуват.

Спешна инконтиненция

Известна е още като “свръхактивен пикочен мехур”. Това се случва, когато имате внезапен позив за уринира и не сте в състояние да контролирате пикочния си мехур,  в резултат на което преживявате неволно изпускане на урина. Средно човек изпразва пикочния си мехур между четири и осем пъти на ден. Има ли вашият любим човек нужда от по-често уриниране? Събужда ли се редовно няколко пъти през нощта, за да отиде до тоалетна? Това могат да бъдат признаци на спешна инконтиненция.

При мъжете интензивността на Спешната инконтиненция е най-често срещаният тип инконтиненция при мъжете. Често това е резултат от увеличена простата.

Други видове за жените и мъжете

Функционална инконтиненция

Някои хора не могат да стигнат до тоалетната навреме поради трудности, причинени от физическо или психическо заболяване. Те имат така наречената функционална инконтиненция.

Смесена инконтиненция

Обикновено това е комбинация от стрес инконтиненция и спешна инконтиненция, като едното е по-забележимо от другото.

Неврологични нарушения на пикочния мехур

При някои хора, мозъкът им не може да комуникира правилно с пикочния мехур. В резултат на това те не могат да контролират пикочния си мехур или да го изпразнят напълно. Неврологичните нарушения на пикочния мехур, могат да бъдат причинени от някой от редица заболявания. Ако смятате, че любимият ви човек може да има такъв тип инконтиненция, опитайте се да не правите пребързани изводи. Вместо това посетете лекуващия Ви лекар възможно най-скоро. Професионалната диагноза ще помогне да успокоите ума си.

Други видове инконтиненция при мъжете

Поява на капки урина след уриниране

Това е, когато пикочният ви мехур (уретрата) не се изпразва напълно и продължава да изтича след уриниране. Често срещано при отслабените мускули на тазовото дъно.

Преливна инконтиненция

Ако някой страда от постоянен или епизодичен поток от урина, те имат преливна инконтиненция. Това може да бъде причинено от обструкция или увреждане на нервите.

Не сте сигурни за симптомите?

Ако симптомите на Вашият любим човек не са  достатъчно ясни, може да не сте сигурни кой тип инконтиненция има. Не се притеснявайте, ето какво можете да направите, за да разберете.

Опитайте се да водите дневник и да запишете схемата на уриниране за седмица или две. След това обсъдете с Вашия лекуващ лекар.

Съветваме ви да се свържете с лекар, за да получите правилна диагноза и съвети, за да положите най – добрите грижи и облекчите състоянието на любимия Ви човек.

Научете повече за причините

Научавайки какво причинява инконтиненцията на Вашия любимия човек ще ви помогне да разберете по-добре симптомите, така че да можете да му предоставите възможно най-добрата грижа.

Как действа пикочната система

Причините за инконтиненция засягат уринарната система на организма. Затова нека накратко разгледаме как работи. Тогава, ще видите защо понякога се случват нарушения в нейната работа.

Вашите бъбреци филтрират хранителните отпадъци от кръвта. След това се смесват с вода и други отпадъчни продукти, за да образуват урина, която изпращат към пикочния мехур. Урината напуска бъбреците чрез уретрата. След това урината временно се събира в пикочния мехур, т.е. мускулите около уретрата са под фазата на изпразване и спомага за отваряне на уретрата. За да можем да задържим урината, се нуждаем от подкрепа от мускулите на тазовото дъно и мускулите на сфинктера. Тези важни мускули помагат за поддържане на урината и фекалиите.

Защо се получава нарушения на пикочната система?

Няма една единствена причина за инконтиненция, но има общи фактори:

Общи причини

 • Отслабване на мускулите на тазовото дъно. Тези мускули поддържат уретрата затворена. Когато загубят силата си и поддържащата функция, възникват проблеми. Обикновено дейности като смях, кашлица, повдигане или бягане, могат да предизвикат изтичане на урината.
 • Инфекции на пикочните пътища. Те могат да доведат до свръхчувствителност на пикочния мехур. Това е, когато пикочният мехур неправилно казва на тялото, че се нуждае от изпразване – спешно – когато не е напълно пълно. Когато инфекцията се лекува или е преминала, пикочният мехур вече не е свръхчувствителен.
 • При наднормено тегло – това може да окаже допълнителен натиск върху мускулите на корема и таза, което води до инконтиненция.
 • Използване на медикаменти – инконтиненцията може да бъде страничен ефект на някои лекарства. Някои имат диуретични свойства, които дават на човека желание да уринира по-често.
 • Неврологични нарушения на пикочния мехур – това може да се дължи на инсулт, деменция, диабет, Паркинсонова болест, множествена склероза или мозъчно увреждане. Такива нарушения увреждат или пречат на нервните проходи. Това пречи на правилните сигнали да пътуват между мозъка и пикочния мехур.

Причини за инконтиненция при жените          

Бременност и раждане допълнително тегло по време на бременност може да окаже натиск върху мускулите на тазовото дъно, сухожилията и пикочния мехур. По време на бременността се освобождават хормони, които засягат тъканите и мускулите на тялото, позволявайки му да се разширява, докато бебето расте. Това позволява на мускулите на тазовото дъно да станат по-меки и по-гладки, за да се улесни раждането. Мускулите и сухожилията на тазовото дъно също се разтягат при раждане, което понякога може да удължи трайно тъканите. Ето защо бременността и раждането са риск за инконтиненция.
Менопаузата – с приближаването на менопаузата нивата на естроген намаляват, което води до отслабване на тазовите мускули. Това кара някои жени да имат по-малко контрол над пикочните си мехури.

Причини за инконтиненция при мъжете

Увеличена простата – това може да забави или дори да спре преминаването на урината. Това често води до „внезапната нужда за уриниране“.

Хирургия на простатата – ако мускулите, които контролират преминаването на урината, се повредят по време на операцията на простатата, това може да доведе до стрес уринарна инконтиненция – неволни изпускане на урина, когато се смеете, кашляте или извършвате определени физически дейности.

Каква е причината за настъпване на уринарна инконтиненция при възрастните хора?

Уринарната инконтиненция има широк спектър от потенциални причини за настъпването, независимо от възрастта. Но въпреки това, най – често се среща при възрастните хора.

Уринарната инконтиненция може да бъде причинена от рискови фактори като стареене, генетична връзка в семейството или симптоми на долните пикочни пътища.

Дали уринарната инконтиненция е нормална част от стареенето?

Уринарната инконтиненция е особено често срещана при хора над 80-годишна възраст. Въпреки че не е задължителна част от нормалното стареене, с напредването на възрастта настъпват промени, което прави инконтиненцията по-вероятно за настъпването и:

 • С напредването на възрастта мускулите в и около нашия пикочния мехур губят тонуса си, което означава, че са по-слаби. Когато са по-слаби, пикочният мехур не може да се  свие толкова добре, така че може да не се изпразни напълно – и вътрешният сфинктер, който свързва пикочния мехур и уретрата, е възможно да не се затвори правилно.
 • С възрастта капацитетът на пикочния мехур обикновено спада от около 500мл на около 250 мл. Това означава, че рефлексът за изпразване на пикочния мехур се задейства, когато е почти пълен, като дава на възрастен човек по-малко време за предупреждение, за да стигне до тоалетната.
 • Бъбреците не могат да абсорбират водата обратно в тялото толкова ефективно с остаряването, което води до увеличаване на количеството урина – особено през нощта. Така че е напълно нормално един възрастен човек да се нуждае да посети тоалетната веднъж или два пъти на вечер.
 • Промените, които настъпват  при жените по време на менопаузата могат също да увеличат риска от инконтиненция на урина.
 • Хората в напреднала възраст са по-застрашени от инфекции на пикочните пътища, което може да повиши вероятността от инконтиненция.

Какво друго може да причини уринарна инконтиненция при възрастни хора?

Освен тези широко разпространени проблеми, възрастните хора също са податливи на други състояния, които могат да означават, че инконтиненцията е малко по-рискова:

 • Хронични заболявания, общи увреждания и прогресивни състояния като деменция, могат да повлияят на способността на организма да функционира нормално
 • Диуретичните лекарства (понякога давани на хора с високо кръвно налягане) насърчават организма да произвежда повече вода, което води до повече урина (така че интензивността на призивите става по-рискова)
 • Успокойтелните медикаменти могат да забавят сигналите от пикочния мехур към мозъка, увеличавайки риска от невъзможност да се стигне до тоалетната навреме. Те също могат да предизвикат объркване.

Как можете да се справите с инконтиненцията?

Много е важно да се опитате да разберете защо се случва инконтиненция, тъй като тя може да настъпи по различни причини и в зависимост от тези причини, различни са начините да се справите с проблема.

Започнете, като говорите с лекар и подготвите колкото се може повече информация (напр. Медицинска история, списък с приеманите лекарства), за да получите правилна диагноза.

Има много възможности за лечение:

 • Добрите навици за използване на тоалетна могат да помогнат за намаляване на риска от инконтиненция. Важно е да се уверите, че човекът, за когото се грижите се чувства удобно и лесно може да стигне до тоалетната – помощни средства като перила или повдигната тоалетна могат да помогнат.
 • Упражненията на тазовото дъно ще помогнат за укрепване на мускулите в и около пикочния мехур, помагайки на човека да има по-добър контрол върху него.
 • Приемането на по-малко течности през вечерта може да помогне да се избегне честото посещение на тоалетната през нощта
 • Високата консумация на алкохол и кофеин също може да причини инконтиненция и може лесно да се избегне, така че ограничаването на приема на тези вещества и пиенето на повече течности може да намали шансовете за страдание от стрес инконтиненция
 • Различните продукти за инконтиненция като подложки и еднократно бельо са предназначени за използване при ежедневната инконтиненция на урината, като помагат на хората да се чувстват сигурни и удобно.

В зависимост от основната причина за поява на инконтиненция има по-специфични видове лечение. Например, инконтиненция, причинена от понижени нива на естроген, може да се лекува с различни форми на естроген (като кремове и вагинални свещички).
От жизненоважно значение е да говорите с Вашия лекар преди да направите каквито и да е промени в приемането на медикаменти и лекарства.

В зависимост от тежестта на инконтиненцията, има широка гама от TENA продукти – абсорбиращо еднократно бельо, при средно до тежко неконтролируемо изпускане на пикочния мехур при мъже, жени и унисекс модели. Намерете правилният продукт за вашите нужди

produkti

Back to Top