Обадете се: + 359 89 5532120 | Пишете ни: sales@naturum.bg

Мъже

Видове и причини

Уринарна инконтиненцията при мъжете, може да се случи по редица причини. Разглеждайи различните типове инконтиненция  и каква е причината, може да ви помогне да се доближите до правилното лечение за вас.

produkti

Не сте сами

Изтичането на урина се случва с 1 на 4 мъже, което го прави много често срещано явление.* Естествено, изтичането на урината се различава при всеки човек, но независимо дали става въпрос за няколко капки от време на време или големи петна, можете да бъдете сигурни, че е налице помощ и има начини да си помогнете и да запазите контрола върху изтичането на урина.

*(Въз основа на проучване, проведено от Essity през 2012 г., с мъже над 40 г. в САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Русия и Мексико от Essity. Данните във файла не са публикувани.)

Какво причинява инконтиненцията на урина при мъжете?

За да може пикочната система да свърши работата си, мозъкът, мускулите и нервите трябва да работят заедно, за да задържат урината в пикочния мехур и да не я освобождават, докато не сте готови. Въпреки това, има много фактори, които могат да попречат на този процес.

Чести причини за инконтиненцията на урина при мъжете са:

  • Лекарствата, например диуретичните лекарства, могат да увеличат риска от изтичане на урина.
  • Инфекции на пикочните пътища;
  • Временно отслабени мускули, дължащи се на операцията на простатата.
  • Промените в размера на простатата, например набъбнала простата, може да възпрепятстват преминаването на урината.
  • Наднорменото тегло оказва допълнителен натиск върху мускулите на корема и таза, което го прави по-трудно да се избегне изтичане на урина.
  • Диабет или невродегенеративни заболявания (например Алцхаймер).

Причините за изтичане на урина при мъжете може да зависи от много фактори. Ето защо е важно да получите добра оценка на конкретната ситуация, така че да можете да получите правилното лечение. Това означава, че е важно да получите правилна диагноза от Вашия лекар.

Видове инконтиненция при мъжете

Спешна или императивна инконтиненция

Спешната инконтиненция е известна също като “свръхактивен пикочен мехур” и това е най-често срещаният вид инконтиненция, от която страдат мъжете. За спешна инконтиненция може да се говори, когато изпитате внезапно желание да уринирате, но не можете да задържите, докато не стигнете до тоалетна. Може да се наложи да уринирате повече от 4 до 8 пъти на ден, както и няколко пъти през нощта. Това често е свързано с увеличена простата или след операция на простатата.

Стрес инконтиненция

Ако кашлицата, кихането, смяхът или повдигането на тежки тежести обикновено водят до изтичане на урина, може да се каже, че страдате от стрес инконтиненция. Стресовата инконтиненция е най-често при мъжете, които наскоро са имали хирургична намеса на простатата.

Преливна инконтиненция

Преливната инконтиненция настъпва, когато по дъното на уретрата се появи някакво препятствие. В резултат на това пикочния мехур се препълва и има непрекъснато отделяне на урина, най-често на малки капки. При мъжете най-често преливната инконтиненция се дължи на уголемена простата. Простатата може да се уголеми с напредването на възрастта, при рак на простата или простатит.

Тотална инконтиненция

При тоталната инконтиненция има непрекъснато отделяне на урина. Тя е много рядко срещана и се дължи на перманентно увреждане на сфинктерните мускули в областта на пикочния мехур.

Повечето мъже се справяте със симптомите на уринална инконтиненция със специалните протектори за мъже или бельо за еднократна употреба.

В TENA ние прекарахме години на изследвания и разработки, за да създадем продукти, с които да се чувствате уверени и сигурни. Уникалната ни техника бързо разпределя урината от повърхността в ядрото и ви гарантира мигновена защита.

produkti

Back to Top